Hvad skal man vide om bundmaling?

Oprettet d.

Hvad skal man vide om bundmaling?

Hvad skal man vide om Bundmaling

Med en masse forskellige varianter af bundmalings produkter så kan det være svært at navigere i hvad er hvad, hvad kan du bruge og hvad er egentlig bedst?

Så her giver vi en håndfuld tips og kommentar med til dig når det kommer til bundmaling.

 

Hvad er bundmaling?

En bundmaling har til opgave at danne en overflade som vandbaserede orgasnismer ikke vil, eller kan sidde fast på. Når man siger "vil" så er det målet at skabe en overflade hvor orgasnismerne ikke har det godt; ligesom vi mennesker ikke vil sidde på en kold stol der er smurt ind i ildelugtende skidt. Bare som et eksempel. 

Når vi siger at vandorgasnismer ikke "kan" sidde fast så skal det forstås at overfladen har egenskaber der gør at eks en ruer ikke kan gribe sig fast; overfladen er for glat eller også falder overfladen simpelt hen af.

Måden en bundmalingen opnår sin effekt er ved hjælp af biocid giftstoffer, kobber partikler og deres mekaniske egenskaber under brug; eks selvpolerende eller ultra glathed.

  

Typer af bundmaling

For at gøre det simpelt så er der 3 typer bundmaling der er populære i dag. Hård bundmaling, selvpolerende og biocid fri.

  • Hård bundmaling er oftest brugt til kapsejlads da den har muligheden for at blive vandslebet til en glat overflade. Hård bundmaling fungerer ved at de anti begronings hæmmende stoffer vandrer ud gennem overfladen med tiden. Til sidst vil du groft set stå med maling. Derfor skal hårde typer bundmaling gerne slibes let ned for at genaktivere eller ved overmaling. Du kan se vores udvalg af hård bundmaling her.

  • Selvpolerende bundmaling er klart den mest populære bundmaling på markedet. Når den bliver aktiveret i vandet, så vil den ”polere” sig ved hjælp af det forbi gående vand under sejlads. Den selvpolerende effekt virker selvfølgelig bedst ved sejlads.  En selvpolerende bundmaling er nem at gøre rent ved sæson slut hvor den med fordele kan nøjes med let højtryks rengøring efterfulgt af pletvis rengøring. Når bunden har fået lov til at tørre op, så kan den overmales med ny selvpolerende lag. Du kan se vores udvalg af selvpolerende bundmalinger her.

  • Biocid fri bundmaling. Med den øjede fokus på bæredygtighed og miljø påvirkning så vinder denne gruppe af bundmaling stærkt frem disse år. Her kan nævnes Silikone og akryl baserede bundmaling. Unik for denne gruppe er at de uden biocid gift stoffer og uden kobber partikler; istedet er deres våben mod begroning en overflade der er ultra glat og i visse tilfælde selv polerende som organismer ikke kan sætte sig fast på.  Du kan se vores udvalg af Biocid fri bundmaling her

 

Hvilken bundmaling har jeg?

Hvilken bundmaling din båd er smurt med og endnu bedre... hvordan finder du ud af hvilken? Er båden lige købt og står der ikke en halv tom dåse af bundmalingen tilbage, så er det selvfølgelig en udfordring. Men der er nogle tommelfinger regler man kan følge for at spore sig frem; vi står dog ikke inde for at man har gættet forkert.

  • Når overfladen er godt våd og du kører fingeren hen over og din finger blevet kraftig farvet af bundmalingen. Så tyder det på en selvpolerende. Sker der ingen ting så tyder det på at det er en hård bundmaling.
  • Er farven på bunden grønlig og ligner gammel kobbertag på gamle bygninger. Så vil vi gætte på VC 17.

 

Hvad skal man vælge af bundmaling?

Det er svært at give et ensrettet svar på hvad man skal vælge af bundmaling; oftest fordi at det kommer an på hvad du har på nu. En selvpolerende kan oftest sidde på det meste, men det er bedst at konsultere dig hos en faglig medarbejder der er sat ind i de produkter han sælger. Eks er alle hos AFI marine uddannet af Hempel i deres produkter.

Er du i den situation du skal bygge ny lag op af bundmaling så har du idag mange muligheder idag, og der står vi hos AFI Marine klar til at vejlede dig; for din bundmaling skal gerne matches op med hvad du skal bruge din båd til. Eks er det oplagt at vælge en biocid fri bundmaling til en kapsejler båd der ofte kommer op, mens langturs sejleren skal have et bundmaling system der gør at man kan holde det ved lige langt væk fra det danske marked.

Føl dig fri til at ringe til os på 86 12 43 66 eller skriv til os på shop@afi.dk 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar